Praat erover - iemand luistert

Huisarts

Als je met een psychisch probleem zit, dan is het belangrijk om dit te bespreken met iemand. Vaak is je huisarts de eerste en meest geschikte persoon om dit probleem mee te bespreken. Je huisarts kent jou het beste en heeft een goed zicht op je achtergrond en voorgeschiedenis. Indien hij/zij jou niet zelf kan verder helpen dan zal die jou doorsturen naar meer gespecialiseerde hulpverlening.

Heb je geen vaste huisarts dan kan je contact opnemen met een sociaal steunpunt. Je kan ook naar een wijkgezondheidscentrum in je buurt gaan of je kan hier eens een kijkje nemen'vind een huisarts'..

Wijkgezondheidscentra:

Een wijkgezondheidscentrum is een groepspraktijk waar bewoners uit een bepaalde regio terecht kunnen met problemen met hun gezondheid.

Een luisterend oor.

Heb je een persoonlijk probleem en wil je dit met iemand bespreken. Dan kan een luisterhuis wel iets voor jou zijn. In een luisterhuis is er altijd iemand die bereid is naar jou te luisteren. Het is gratis en anoniem.

Luisterhuizen:

Heb je nood aan therapeutische gesprekken, dan kan TOUW of TEJO misschien iets voor je zijn. Bij TOUW/TEJO kan je kosteloos genieten van kortdurende therapie.

  • TOUW (Berchem)
  • TEJO: : van 10 jaar tot 20 jaar (Antwerpen Centrum)

Centrum voor Algemeen Welzijnswerk

Een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) biedt deskundige hulpverlening aan mensen met problemen. Hulpverleners zoeken samen met jou naar een oplossing. Ze kijken ook naar de mogelijkheden die bij jezelf en in je omgeving te vinden zijn. Je kan contact opnemen met het CAW via mail, via chat of via telefoon (078/150 300).

 

Zowel een huisarts als een CAW kent de weg in de hulpverlening goed. Ze kunnen je doorverwijzen als je doorgedreven psychosociale begeleiding kan gebruiken. Ze kunnen je ook op weg helpen als je opgenomen moet worden voor een behandeling. Zij kunnen je dan onder meer doorverwijzen naar:

Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg

Deze Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) bieden hulpverlening aan mensen met ernstige psychische problemen. Elk team bestaat uit één of meer psychiaters, psychologen en maatschappelijke werkers.

PAAZ Psychiatrisch Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis

Een PAAZ is een open psychiatrisch afdeling in een algemeen ziekenhuis. Hier kunnen mensen met uiteenlopende psychiatrische of emotionele problemen kortdurend opgenomen worden. Meestal worden mensen opgenomen vanuit een crisis: 'het is je allemaal te veel geworden, de problemen groeien boven je hoofd en je hebt het gevoel er geen controle meer over te hebben.' Soms raad je omgeving je aan om iets aan je problemen te doen. Een PAAZ kan een veilige plek zijn om op krachten te komen. Je verblijft er meestal dag en nacht, maar wel voor een beperkte periode (gemiddeld is dit 3 weken).

Sommige PAAZ-afdelingen bieden ook zorg aan via daghospitalisatie, dan blijf je niet overnachten. Op een PAAZ kan je terecht voor een kortdurende behandeling van onder andere depressies, andere angststoornissen en verslavingproblemen.

Hieronder enkele ziekenhuizen met een PAAZ afdeling:

Een psychiatrisch ziekenhuis

Een psychiatrisch ziekenhuisbiedt behandeling en verzorging als je ernstige psychische problemen hebt. Hier kan je naartoe wanneer een langdurige behandeling noodzakelijk is. Een psychiatrisch ziekenhuis heeft psychiaters, psychologen, maatschappelijke werkers, verpleegkundigen,... ter beschikking.

Psychiatrische ziekenhuizen zijn: